Hoe verzorg je goede omgevingscommunicatie?

Hoe verzorg je goede omgevingscommunicatie?

Omgevingscommunicatie is essentieel om projecten succesvol te laten verlopen en draagvlak te creëren. Of het nu gaat om grote infrastructurele projecten, herinrichting van een straat, of milieubeheer. Maar hoe verzorg je goede omgevingscommunicatie? Al jaren helpen wij overheden en gemeentes met heldere, eerlijke en transparante communicatie naar omwonenden en stakeholders.

Hoe zorgt Podium voor goede omgevingscommunicatie?

We hanteren een aantal uitgangspunten die de basis vormen voor onze aanpak bij omgevingscommunicatie. Deze uitgangspunten zorgen ervoor dat we projecten succesvol en met draagvlak kunnen realiseren. Hieronder zetten we ze graag voor je op een rij.


Tijdig


Informeer omwonenden en stakeholders op tijd over geplande ontwikkelingen. Dit betekent dat we al in een vroeg stadium van een project communiceren, zodat iedereen weet wat er speelt en welke impact de plannen kunnen hebben. Door tijdig te communiceren, creëren we ruimte voor dialoog en kunnen we eventuele zorgen of vragen direct aanpakken.


Eerlijk


Eerlijkheid duurt het langst, ook in omgevingscommunicatie. We zijn open en eerlijk over de voordelen, maar ook over de mogelijke nadelen van een project. We schetsen geen rooskleurig beeld, maar geven een realistisch beeld van wat men kan verwachten. Dit zorgt voor vertrouwen en voorkomt teleurstellingen achteraf.


Volledig


Volledige informatieverstrekking is essentieel. Dit betekent dat we alle relevante informatie delen. Complexe inhoud maken we begrijpelijk, zodat iedereen het kan volgen. Daarbij sluiten we aan op de informatiebehoefte en vaardigheid van de doelgroep. Dit bepaalt welk middel we inzetten. Kiezen we voor digitale middelen, brochures op papier of een combinatie van beide? Tonen we alleen een kaart van het projectgebied, of nemen we omwonenden mee met een rondleiding op locatie? Ook gaan we na of informatie in meerdere talen moet worden verstrekt. Met een volledig beeld kunnen omwonenden en stakeholders weloverwogen beslissingen maken en een eigen mening vormen.


Transparant


Transparantie is een sleutelbegrip in onze werkwijze. We laten duidelijk zien hoe beslissingen tot stand komen en welke stappen er worden gezet in het proces. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van informatiebijeenkomsten, het verstrekken van duidelijke projectdocumentatie en het onderhouden van een toegankelijke website waar alle informatie terug te vinden is.


Laat gave dingen zien


Projecten in de openbare ruimte hebben mooie en inspirerende aspecten die het waard zijn om te delen. We laten gave dingen zien door bijvoorbeeld het organiseren van rondleidingen op de projectlocatie, het delen van succesverhalen en het betrekken van de gemeenschap bij het ontwerp- en ontwikkelproces. Zo maken we de voordelen van een project tastbaar en zichtbaar voor iedereen.

Vertrouwen en betrokkenheid

Deze benadering van omgevingscommunicatie zorgt ervoor dat projecten niet alleen succesvol, maar ook met breed draagvlak gerealiseerd kunnen worden. Door tijdig, eerlijk, volledig en transparant te communiceren, en door de positieve aspecten van een project te laten zien, bouwen we aan vertrouwen en betrokkenheid bij alle betrokkenen.

Meer weten? Kom 25 & 26 september naar onze stand

Ben je benieuwd hoe wij deze uitgangspunten in de praktijk brengen? Wil je meer weten over onze projecten en onze aanpak? Neem contact op óf kom langs bij onze stand op de Vakbeurs Openbare Ruimte (stand 3.6.48). We staan klaar om je te informeren, inspireren en al je vragen te beantwoorden. Zien we je daar?