Participatie bij reconstructie Brede Dijk in Oudewater

Participatie bij reconstructie Brede Dijk in Oudewater

Bij Podium weten we dat een soepel verloop van een herinrichting van een wijk kan staan of vallen met de betrokkenheid van de omwonenden. Dat hebben we eens te meer bewezen bij de reconstructie van de Brede Dijk in Oudewater, een ingrijpend project in een wijk met 650 adressen. De straten werden opgehoogd en volledig heringericht. Het was aan ons om ervoor te zorgen dat de bewoners en stakeholders actief konden meedenken en praten over hun nieuwe leefomgeving. Het doel was om een gezamenlijk gedragen ontwerp te realiseren.

Maatwerk

De projectmanager van gemeente Oudewater: 'Voor een woonwijk als de Brede Dijk geldt dat een herinrichting ingrijpend is voor de bewoners. We leverden daarom zoveel mogelijk maatwerk en probeerden de overlast te minimaleren. Ook boden we bewoners de mogelijkheid aan om direct hun verzakte tuinen op te hogen. Daardoor hebben bewoners niet alleen maar last gehad van de werkzaamheden, maar ook profijt.'

Wijkanalyse

Voor de participatie begonnen we met een wijkanalyse om de demografische samenstelling en de specifieke behoeften van de bewoners te begrijpen. Door online en fysieke participatiemethoden te combineren, creëerden we een toegankelijke en inclusieve aanpak. 'De doelgroep was redelijk specifiek, waarop de communicatiestrategie is aangepast. In de wijk wonen vrij veel oudere mensen, die je niet altijd bereikt via de socials waar tegenwoordig veel gebruik van wordt gemaakt.'

Naast een digitale aanpak organiseerden we online spreekuren en bezochten we bewoners in de wijk om hun zorgen te bespreken. We verstuurden bewonersbrieven en voor de start van de werkzaamheden hielden we een inloopavond voor vragen en informatie.

Online Buurtschouw

Ook ontwikkelden we een online buurtschouw tool. Hiermee konden bewoners eenvoudig hun feedback via een interactieve kaart delen, zoals te zien in bovenstaande afbeelding. Dit vormde de basis voor verdere inspraakrondes, waarin tussen de 250 en 450 huishoudens deelnamen. Na elke ronde gaven we een duidelijke terugkoppeling aan de hele buurt in de vorm van een begrijpelijk en visueel gemaakt document.

Fleur, de omgevingsmanager vanuit Podium, is proactief en heeft verstand van haar vakgebied. Ook weet ze haar standpunten goed te verwoorden en staat ze daarvoor, zonder star of inflexibel te zijn.

Succesvol participatietraject

Het doel van de strategie was om te komen tot een gedragen definitief ontwerp, waar zowel de kaders van de gemeente in werden vertegenwoordigd als de belangen van bewoners. Dat het definitieve ontwerp zonder bezwaren goedgekeurd werd door de gemeenteraad, onderstreept het succes van het participatietraject. De werkzaamheden begonnen in het voorjaar van 2023 en nog onderweg.

De projectmanager van Oudewater ziet dat de rol van communicatie steeds belangrijker wordt in gebiedsontwikkelingsprojecten. 'Vooral wanneer de financiële middelen minder worden is het belangrijk om uit te leggen wat er kan en wat er niet kan. En hier begrip voor te krijgen bij de stakeholders. Wanneer de mogelijkheden minder worden, wordt het lastiger en nóg belangrijker om dit verhaal goed naar voren te brengen.'

Hulp bij jouw project?

Dit project is een mooi voorbeeld van hoe participatie op maat kan leiden tot succesvolle resultaten. Benieuwd hoe we communicatie naar en met stakeholders en omwonenden van jouw project soepel kunnen laten verlopen? Kom dan langs op stand 3.6.48 tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte op 25 & 26 september in Jaarbeurs Utrecht. We vertellen je er graag meer over.